-

Sunday, June 16, 2013

Cerpen: Lagu (Part III)

Part I
Part II

Part III

*Demo to Brader Furu: Due in 13 days*

Hairi keluar jalan-jalan cari idea. Dia duduk di sebelah seorang lelaki tua bernama Pakcik Mon dalam tren LRT. Mereka berborak sepanjang perjalanan. Walaupun Hairi ter-missed station tapi mereka continue berbual. Pakcik Mon bertanya Hairi mahu ke mana. Hairi menjawab yang dia nak pergi jalan-jalan mencari ilham menulis lagu. Pakcik Mon rekemen kat Hairi satu buku. Dia tak ingat buku apa tapi beritahu satu seksyen buku kat kedai buku Kino KLCC. Pakcik Mon juga cakap kat Hairi yang Hairi mengingatkan dia kat diri dia masa muda dulu-dulu. Suka jalan-jalan cari ilham.

Sedang Hairi berjalan pulang ke rumah, dia terjumpa kat depan rumah dia kucing cantik sama yang dia pernah jumpa kat depan kedai Pak Brahim dulu. Hairi masuk ke dalam rumah dan cari makanan untuk diberikan kepada kucing tu. Tapi bila Hairi keluar balik, kucing tu dah hilang.

Semacam deja vu buat Hairi.

Malam tu Hairi cuba tulis lagu sikit. Dapatlah kod gitar asas sikit.
Bergeraklah jugak.

***
... bersambung esok!

(17/6/2013)

Tq=)

1 comment:

nurul said...

Sikitnya!! More! Hehe